2014. nov 28.

Interjú

írta: Gioggi
Interjú

Hogyan viselkedjünk egy állásinterjún?

vg.jpg

 Voltam ma egy állásinterjún, és ennek apropójából, gondoltam megírom ezt a cikket. Sokan vagyunk, akik izgulnak, és stresszesek interjú előtt, köztük Én is. No para, mindenen lehet segíteni kellő felkészüléssel. Ebben a cikkben összeszedem a leggyakoribb, az interjúzás során elhangzó kérdéseket, és azokat a dolgokat amiktől sikeres lehet az interjú. Na figyuzz!

Alap hogy időben érkezzünk, vagy kicsit hamarabb. Köszönésnél egy kis mosoly, bemutatkozás, közepes erősségű kézfogás. Interjúztató nevét, jó ha megjegyezzük. Legyünk lazák, de ne essünk szét. Legyen igényes, de ne legyen feltűnő a megjelenés. Táskát szatyrot ne vigyünk :D

Nem is hinnénk, mekkora szerepet játszik az állásinterjú során a testbeszéd (mozgásunk, taglejtésünk, arckifejezésünk). Testünk sokszor ellentétbe ütközik az általunk mondottakkal: pl. állítjuk, nem izgulunk és határozottak vagyunk, ugyanakkor tördeljük a kezünket, nagyokat nyelünk, piszkáljuk a nyakunk, orrunk…stb. Pszichológusok kimutatták, hogy környezetünk az érzéseinkről és magatartásunkról szóló jelzéseket a következők alapján észleli:

" 7%-ban a szavainkból
" 38%-ban a hangunk
" 55%-ban arckifejezésünk alapján

Fontos a szemkontaktus, de ne bámuljuk folyton az interjúzót. Ha van lehetőség, a beszélgetés előtt próbáld el az állásinterjú menetét egy barátoddal. Táskát, szemüveget, telefont, kulcsot nem pakolunk ki. Ne tegezd le az interjúztatót, csak ha ő felajánlja, hogy tegeződjetek!

A várható, leggyakrabban előforduló interjúkérdések

- Mit jelent a siker az Ön számára?
- Melyek a rövid távú tervei?
- Melyek a hosszú távú tervei?
- Melyek az Ön gyengeségei?
- Mi motiválja Önt?
- Mesélje el a legsikeresebb szakmai élményét!
- Miért szeretne állást változtatni?
- Hogyan képzeli el az ideális munkakört?
- Hogyan szokta levezetni a feszültséget?
- Meséljen el egy konkrét stresszhelyzetet!
- Mi bosszantja fel Önt leginkább?
- Mit szeretne elérni az életében?
- Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?
- Mi az, ami Önt elkeseríti, dühíti?
- Mit ért jól működő ügyfélkapcsolaton?
- Mesélje el a legkreatívabb döntését!
- Miért számít Ön jó csapatmunkásnak?
- Milyen szerepet vállal egy csapatban?
- Mennyi időre tervez előre?
- Mit vár el a munkatársaitól?
- Hogyan képzeli el az ideális vezetőt?
- Mit vár el egy vezetőtől?
- Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?
- Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?
- Hogyan szeret utazni?
- Ha valamilyen állathoz kellene hasonlítani magát, melyik lenne az?
- Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének?
- Miért kellene kiválasztanom erre a pozícióra?
- Adja el nekem ezt a tollat!
- Beszéljen magáról öt percet! Stb..

Ezen interjúkérdéseket érdemes átfutni az állásinterjú előtt és elgondolkodni, mit is válaszolnál rá. Sokkal lazább tudsz maradni, ha nem érnek teljesen váratlanul a kérdések!
Ezek mellett különböző szituációs játékokba is belefuthatsz, melyek a leleményességed, személyiséged, megítélésed "vizsgálják".
Vannak olyan állásinterjúk is (assessment center), ahol a jelentkezőket a betöltendő munkakörre jellemző feladatok elé állítják és reakcióikból, viselkedésükből próbálnak arra következtetni, hogy hogyan is teljesítenének az adott pozícióban. Az így kiválasztott jelöltek nagyobb valószínűséggel válnak be, mivel kiválasztásuk nemcsak verbális, hanem gyakorlati tapasztalatokra is alapozódik. Ilyen típusú állásinterjúra is érdemes felkészülni, bár nem jellemző, hogy rögtön az első körben ehhez folyamodna a kiválasztást végző cég/szeméy, inkább a második, harmadik körre továbjutott pályázókat szokták az assessment center keretében is vizsgálni.

 

Sok sikert! :)

 

Ha tetszett az írásom, kövess be facebookon is! Syouth

Szólj hozzá